Ksylitol – modny cukier na zdrowe zęby?



Ksylitol – modny cukier na zdrowe zęby?

Spożywanie produktów zawierających zwykły cukier, to najczęstsza przyczyna powstawania próchnicy zębów i chorób dziąseł. Sprawia, że środowisko jamy ustnej staje się kwaśne, co prowadzi do demineralizacji szkliwa. Skutecznie zapobiega temu ksylitol, czyli cukier brzozowy. Jest on naturalnym i zdrowym słodzikiem, który wzmacnia zęby, a nawet leczy ubytki próchnicze.

Zwykły cukier osłabia szkliwo, ksylitol je odbudowuje

W jamie ustnej człowieka znajduje się ponad 400 typów bakterii. Większość z nich jest nieszkodliwa, ale w połączeniu z cukrem mogą przynieść katastrofalne skutki dla zębów i dziąseł. Bakterie wykorzystują cukry jako pożywkę, produkują kwasy powodując demineralizację szkliwa i tym samym osłabiając je.

Nie bez powodu stomatolodzy zalecają, by po każdym posiłku żuć gumę. A to dlatego, że w jej składzie znajduje się ksylitol, który m.in. przywraca zasadowe środowisko w jamie ustnej i pobudza wytwarzanie śliny – naturalnej ochrony szkliwa przed szkodliwymi bakteriami. – Ksylitol jest słodkim w smaku, pięciowęglowym alkoholem polihydroksylowym, który w przeciwieństwie do zwykłego cukru, nie fermentuje w jamie ustnej i tym samym nie zamienia się w kwasy. Wręcz przeciwnie: wzmacnia proces mineralizacji szkliwa i chroni przed dalszymi zmianami próchniczymi – wyjaśnia lek. stom. Monika Stachowicz z Centrum Leczenia i Profilaktyki Paradontozy Periodent w Warszawie.

Ksylitol ma również wpływ na powstawanie kamienia. Zmniejsza ilość nierozpuszczalnych polisacharydów i zwiększa udział tych rozpuszczalnych. Dzięki temu płytka nie przylega tak ściśle do zębów i łatwiej jest ją usunąć przez szczotkowanie oraz przepływ śliny.




Czytaj skład na etykietach produktów

Słodycze są najczęstszą, obok przekąsek pomiędzy posiłkami i picia słodkich gazowanych napojów, przyczyną próchnicy. – By mieć zdrowe, piękne zęby wcale nie musimy odmawiać sobie czekoladowych przyjemności. Wystarczy, że będziemy wkładać do sklepowego koszyka te produkty, które zamiast zwykłego cukru zawierają w swoim składzie ksylitol. Na etykietach produktów może on być ukryty pod symbolem E967 – tłumaczy lek. stom. Monika Stachowicz. Znajdziemy go również w sosach, dżemach, galaretkach, musztardach i mrożonych owocach morza. Ksylitol jest też naturalnym składnikiem niektórych owoców i warzyw, np. truskawek, malin, kalafiorów, szpinaku i sałaty.

Ksylitol zdrowy również dla dzieci

Ksylitol znajdziemy również w pastach do zębów, które mogą stosować małe dzieci już od pierwszego wyrżniętego ząbka. W przeciwieństwie do fluoru, który również wspomaga remineralizację szkliwa i aktywność przeciwpróchniczą, jest bezpieczny nawet gdy maluch ją przypadkiem połknie.

Rodzice mogą również zmniejszyć ryzyko wystąpienia próchnicy u swoich nowo narodzonych pociech, wycierając im dziąsła i pierwsze ząbki chusteczkami nasączonymi ksylitolem. Są przyjazne dla najmłodszych, gdyż występują w kilku różnych smakach np. mango, jabłko, winogrona.

Ksylitol lekiem na kserostomię

Produkty, które mają w swoim składzie cukier brzozowy, stymulują wytwarzanie śliny, dlatego są one idealne dla osób cierpiących na suchość w ustach. O tym schorzeniu świadczyć mogą spierzchnięte wargi, drapanie w gardle i piekący język. – Kserostomia to choroba, której nie należy bagatelizować. Przez wytwarzanie małych ilości śliny, możemy nabawić się chorób przyzębia i ubytków. Suchość w ustach mogą powodować np. nadciśnienie, cukrzyca, problemy z tarczycą i nerkami, niedobór witaminy z grupy B i żelaza, nałogowe palenie papierosów oraz silne emocje – wymienia dentystka. Ale na tym nie koniec. Przyczyną kserostomii mogą być także zażywane przez nas leki, np. obniżające ciśnienie krwi, nasenne, przeciwalergiczne, moczopędne, jak i przeciwbólowo-rozkurczowe. Suchość w ustach jest naturalnym zjawiskiem u osób w podeszłym wieku, po chemio i radioterapii.

Ślina, której wytwarzanie pobudza ksylitol, stanowi naturalną ochronę zębów i jamy ustnej. M.in. ogranicza przyleganie bakterii, niszczy je i hamuje ich powstawanie, przywraca prawidłowe pH i równowagę kwasowo-zasadową w ustach. Ślina potrzebuje około godziny na regenerację swojego pH, dlatego specjaliści przestrzegają przed przekąskami pomiędzy posiłkami. W przeciwnym razie przyjazne środowisko dla szkodliwych dla zębów bakterii będzie utrzymywać się przez dłuższy czas, niszcząc nasze zęby.

Ksylitol nie jest lekiem na całe zło

Żucie gum i ssanie cukierków z ksylitolem nie uchronią nas całkowicie przed próchnicą, ubytkami i chorobami przyzębia. Należy też stosować podstawowe zasady higieny jamy ustnej, unikać przekąsek pomiędzy posiłkami i picia gazowanych napojów, a także regularnie poddawać zęby zabiegowi fluoryzacji, który wzmocni nasze szkliwo i dzięki czemu stanie się ono bardziej odporne na działanie kwasów i bakterii.

ZOBACZ TAKŻE

Czy warto zacząć odchudzać się latem?

Czy warto zacząć odchudzać się latem? Postanowienie, aby zrzucić kilka zbędnych kilogramów i zadbać o kondycję, robimy najczęściej kilka tygodni…
CZYTAJ

Magnez – niedobory w diecie Polaków i ich konsekwencje. Jak możemy im zapobiec?

Magnez jest jednym z najważniejszych składników mineralnych. Wykazano, że bierze udział aż w 600 reakcjach enzymatycznych, co sprawia że jest…
CZYTAJ

Wakacje bez kompleksów! Cellulit, wystające boczki, problemy ze skórą jak temu zaradzić?

Wakacyjne wyjazdy powinny kojarzyć nam się tylko pozytywnie. Co może być złego w urlopie spędzonym na plaży czy przy hotelowym…
CZYTAJ

Prowadzisz samochód? Dowiedz się, jak latem zadbać o jakość i komfort widzenia

Często nie zdajemy sobie sprawy, jak wymagającymi warunkami dla kierowców są upał, pełne słońce i bezchmurne niebo. Cieszymy się, że…
CZYTAJ

Wypełniacze – letnia, odmładzająca alternatywa dla zabiegów regenerujących

Okres letni to bardzo dobry czas na zabiegi na bazie wypełniaczy. Są one dobrą alternatywą dla osób, które dbają o…
CZYTAJ

Jakie składniki redukują cellulit?

Jakie składniki redukują cellulit? Kofeina oraz ekstrakty z bluszczu, ruszczyka kolczastego, kasztanowca, bylicy boże drzewko i alg to składniki, jakie…
CZYTAJ

Sałatka z cukinią i rukolą

Składniki: garść liści sałaty - mytej Rukoli marki Eisberg 1 cukinia kilka zielonych oliwek 2 czerwone pomidory 2 łyżki pociętego…
CZYTAJ

Skóra w słońcu – czas na letni makijaż pielęgnacyjny!

Skóra w słońcu – czas na letni makijaż pielęgnacyjny! Nadeszło długo wyczekiwane lato. Choć to czas błogiego relaksu, to skóra…
CZYTAJ

5 kroków do zadbanej męskiej skóry

Skóra mężczyzny różni się od kobiecej – głównie ze względu na różnice w gospodarkach hormonalnych obydwu płci. U panów jest…
CZYTAJ

Domowa granola z mlekiem waniliowym

Domowa granola z mlekiem waniliowym - Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy Składniki: - miód 3 łyżki - płatki…
CZYTAJ

Infekcja zęba u dziecka? Poznaj 7 niepokojących objawów

Ból głowy, gorączka, rozdrażnienie i brak apetytu, to objawy, które mogą towarzyszyć wielu chorobom. Jednak, jeśli oprócz nich, pojawią się…
CZYTAJ

Wakacyjny niezbędnik – te produkty zabierz ze sobą w podróż!

Wakacyjny niezbędnik – te produkty zabierz ze sobą w podróż! Na wyjeździe czy w podróży potrzebujesz ze sobą mieć tylko…
CZYTAJ






ZDROWIE

VIEW ALL

Magnez – niedobory w diecie Polaków i ich konsekwencje. Jak możemy im zapobiec?

Magnez jest jednym z najważniejszych składników mineralnych. Wykazano, że bierze udział aż…
CZYTAJ

Prowadzisz samochód? Dowiedz się, jak latem zadbać o jakość i komfort widzenia

Często nie zdajemy sobie sprawy, jak wymagającymi warunkami dla kierowców są upał,…
CZYTAJ

Alergia zdemaskowana – Badania pomocne w diagnostyce alergii

Alergia to problem powszechny i szczególnie doskwierający o tej porze roku. Jakie…
CZYTAJ

Wyciągi roślinne złagodzą skutki słońca

Mimo, iż nadmierna opalenizna stała się passe, nadal wiele osób zagrożonych jest…
CZYTAJ

Barwione soczewki okularowe – modny gadżet lepszy komfort widzenia

Coraz częściej zauważyć można osoby, które nie tylko na plaży czy stoku,…
CZYTAJ