Ksylitol – modny cukier na zdrowe zęby?



Ksylitol – modny cukier na zdrowe zęby?

Spożywanie produktów zawierających zwykły cukier, to najczęstsza przyczyna powstawania próchnicy zębów i chorób dziąseł. Sprawia, że środowisko jamy ustnej staje się kwaśne, co prowadzi do demineralizacji szkliwa. Skutecznie zapobiega temu ksylitol, czyli cukier brzozowy. Jest on naturalnym i zdrowym słodzikiem, który wzmacnia zęby, a nawet leczy ubytki próchnicze.

Zwykły cukier osłabia szkliwo, ksylitol je odbudowuje

W jamie ustnej człowieka znajduje się ponad 400 typów bakterii. Większość z nich jest nieszkodliwa, ale w połączeniu z cukrem mogą przynieść katastrofalne skutki dla zębów i dziąseł. Bakterie wykorzystują cukry jako pożywkę, produkują kwasy powodując demineralizację szkliwa i tym samym osłabiając je.

Nie bez powodu stomatolodzy zalecają, by po każdym posiłku żuć gumę. A to dlatego, że w jej składzie znajduje się ksylitol, który m.in. przywraca zasadowe środowisko w jamie ustnej i pobudza wytwarzanie śliny – naturalnej ochrony szkliwa przed szkodliwymi bakteriami. – Ksylitol jest słodkim w smaku, pięciowęglowym alkoholem polihydroksylowym, który w przeciwieństwie do zwykłego cukru, nie fermentuje w jamie ustnej i tym samym nie zamienia się w kwasy. Wręcz przeciwnie: wzmacnia proces mineralizacji szkliwa i chroni przed dalszymi zmianami próchniczymi – wyjaśnia lek. stom. Monika Stachowicz z Centrum Leczenia i Profilaktyki Paradontozy Periodent w Warszawie.

Ksylitol ma również wpływ na powstawanie kamienia. Zmniejsza ilość nierozpuszczalnych polisacharydów i zwiększa udział tych rozpuszczalnych. Dzięki temu płytka nie przylega tak ściśle do zębów i łatwiej jest ją usunąć przez szczotkowanie oraz przepływ śliny.




Czytaj skład na etykietach produktów

Słodycze są najczęstszą, obok przekąsek pomiędzy posiłkami i picia słodkich gazowanych napojów, przyczyną próchnicy. – By mieć zdrowe, piękne zęby wcale nie musimy odmawiać sobie czekoladowych przyjemności. Wystarczy, że będziemy wkładać do sklepowego koszyka te produkty, które zamiast zwykłego cukru zawierają w swoim składzie ksylitol. Na etykietach produktów może on być ukryty pod symbolem E967 – tłumaczy lek. stom. Monika Stachowicz. Znajdziemy go również w sosach, dżemach, galaretkach, musztardach i mrożonych owocach morza. Ksylitol jest też naturalnym składnikiem niektórych owoców i warzyw, np. truskawek, malin, kalafiorów, szpinaku i sałaty.

Ksylitol zdrowy również dla dzieci

Ksylitol znajdziemy również w pastach do zębów, które mogą stosować małe dzieci już od pierwszego wyrżniętego ząbka. W przeciwieństwie do fluoru, który również wspomaga remineralizację szkliwa i aktywność przeciwpróchniczą, jest bezpieczny nawet gdy maluch ją przypadkiem połknie.

Rodzice mogą również zmniejszyć ryzyko wystąpienia próchnicy u swoich nowo narodzonych pociech, wycierając im dziąsła i pierwsze ząbki chusteczkami nasączonymi ksylitolem. Są przyjazne dla najmłodszych, gdyż występują w kilku różnych smakach np. mango, jabłko, winogrona.

Ksylitol lekiem na kserostomię

Produkty, które mają w swoim składzie cukier brzozowy, stymulują wytwarzanie śliny, dlatego są one idealne dla osób cierpiących na suchość w ustach. O tym schorzeniu świadczyć mogą spierzchnięte wargi, drapanie w gardle i piekący język. – Kserostomia to choroba, której nie należy bagatelizować. Przez wytwarzanie małych ilości śliny, możemy nabawić się chorób przyzębia i ubytków. Suchość w ustach mogą powodować np. nadciśnienie, cukrzyca, problemy z tarczycą i nerkami, niedobór witaminy z grupy B i żelaza, nałogowe palenie papierosów oraz silne emocje – wymienia dentystka. Ale na tym nie koniec. Przyczyną kserostomii mogą być także zażywane przez nas leki, np. obniżające ciśnienie krwi, nasenne, przeciwalergiczne, moczopędne, jak i przeciwbólowo-rozkurczowe. Suchość w ustach jest naturalnym zjawiskiem u osób w podeszłym wieku, po chemio i radioterapii.

Ślina, której wytwarzanie pobudza ksylitol, stanowi naturalną ochronę zębów i jamy ustnej. M.in. ogranicza przyleganie bakterii, niszczy je i hamuje ich powstawanie, przywraca prawidłowe pH i równowagę kwasowo-zasadową w ustach. Ślina potrzebuje około godziny na regenerację swojego pH, dlatego specjaliści przestrzegają przed przekąskami pomiędzy posiłkami. W przeciwnym razie przyjazne środowisko dla szkodliwych dla zębów bakterii będzie utrzymywać się przez dłuższy czas, niszcząc nasze zęby.

Ksylitol nie jest lekiem na całe zło

Żucie gum i ssanie cukierków z ksylitolem nie uchronią nas całkowicie przed próchnicą, ubytkami i chorobami przyzębia. Należy też stosować podstawowe zasady higieny jamy ustnej, unikać przekąsek pomiędzy posiłkami i picia gazowanych napojów, a także regularnie poddawać zęby zabiegowi fluoryzacji, który wzmocni nasze szkliwo i dzięki czemu stanie się ono bardziej odporne na działanie kwasów i bakterii.

ZOBACZ TAKŻE

Pomyśl o sobie na święta! Zabiegi odmładzające, medycyna estetyczna

Choć ilość świątecznych spraw potrafi przytłoczyć każdą, nawet najlepiej zorganizowaną panią domu, warto w natłoku obowiązków znaleźć choć chwilę dla…
CZYTAJ

Jak w naturalny sposób pozbyć się rozstępów po ciąży?

Nawet 60% kobiet po urodzeniu dziecka zmaga się z problemem nieestetycznych rozstępów. Na początku mają postać czerwonych lub różowych pręg,…
CZYTAJ

Skyrnik – czyli sernik na zimno w słoiczku z wiśniami

Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy Czas przygotowania: 45 minut + 2 h w lodówce 8 porcji…
CZYTAJ

Polki nie chcą starzeć się z godnością

Kobiety z Europy Wschodniej znane są z tego, że zawsze starały się dbać o swój wygląd. Nawet kiedy czasy były…
CZYTAJ

Ropień zęba? Samo nie przejdzie

Można porównać go do tykającej bomby - jeśli już się pojawi, z wizytą u dentysty nie ma na co czekać.…
CZYTAJ

Kumazu – idealne dla mężczyzn!

Który facet nie marzy o bujnej i gęstej czuprynie? Niestety, nie każdy mężczyzna został pod tym względem hojnie wyposażony przez…
CZYTAJ

Naturalna pielęgnacja zimą w 3 krokach

Zima to czas, kiedy nasza skóra narażona jest na ekstremalne warunki atmosferyczne. Na łonie natury i w mieście wystawiona jest…
CZYTAJ

Zupa z ciecierzycy i zielonej soczewicy z chrupiącym dodatkiem

POSTNE, ALE NIE NUDNE – ZUPA Z CIECIERZYCY I ZIELONEJ SOCZEWICY Z CHRUPIĄCYM DODATKIEM Składniki na 4 porcje • ciecierzyca…
CZYTAJ

Zimowa recepta na blizny

Blizny powstają na skutek uszkodzenia, a następnie zasklepienia się skóry. Nowa tkanka różni się jednak od skóry właściwej kolorem i…
CZYTAJ

Zostaw Komentarz







ZDROWIE

VIEW ALL

Kontuzja na stoku? Instrukcja postępowania krok po kroku

Patrząc na zaśnieżone trasy narciarskie, nie da się ukryć, że nadeszła już zima. Synoptycy prognozują…
CZYTAJ

Na co zwracać uwagę przy wyborze maski antysmogowej?

Sezon smogowy w pełni. Powietrze w największych polskich miastach coraz częściej przybiera szarobury kolor i…
CZYTAJ

Nowe szanse dla chorych z zaawansowanym rakiem nerki

Kiedy usłyszała diagnozę, myślała, że to koniec. Miała 66 lat i rozsianego raka nerki z…
CZYTAJ

Farmaceuta radzi: zioła i przyprawy w świątecznych daniach

Przygotowując tradycyjne, świąteczne potrawy warto pamiętać o doborze odpowiednich składników. Wyróżniać je będzie nie tylko…
CZYTAJ

Pszczoły zadbają o nasze zdrowie

Pszczoły to jedne z najpracowitszych i najwartościowszych stworzeń w przyrodzie. Zawdzięczamy im tak naprawdę o…
CZYTAJ