Brojler, zagrodowy czy kurczak „eko” – czyli co i za ile kupujemy?



Brojler, zagrodowy czy kurczak „eko” – czyli co i za ile kupujemy?

Statystyczny Polak zjada coraz więcej drobiu – tak jednoznacznie wynika z danych Głównego Urzędu Statystycznego. Tylko w zeszłym roku spożycie kurcząt w naszym kraju wyniosło aż… 1 400 000 ton! Oznacza to, że statystyczny Polak zjada rocznie co najmniej 27 kg drobiu. Tymczasem cena z kilogram kurczaka na półce sklepowej, straganie czy na targu waha się od 7 zł do 45 pln. Skąd wynikają te różnice i czym się kierować przy wyborze mięsa drobiowego? – zapytaliśmy o to ekspertów rynkowych.

„Konsument, który stoi przed półką sklepową z drobiem ma dosyć trudny wybór. Wynika to z prostego faktu, że jeszcze do niedawna w naszym kraju nie było jasnego, przejrzystego podziału rynku i klient tak naprawdę nie wie na co zwracać uwagę. I

le zapłacić za kurczaka czy którego wybrać – o tym często decyduje estetyczne opakowanie czy dobra nazwa. Producenci „prześcigają się” w pomysłach marketingowych, promocjach, ale tak naprawdę najczęściej w sklepach znaleźć można „kurczaka standardowego”, czyli zwykłego brojlera. Osiąga on przyrost masy w stosunkowo krótkim czasie – ok. 40 dni.

Za produkt premium powszechnie uważa się tzw. kurczaka ekologicznego, wolnobiegającego, pochodzącego z certyfikowanych hodowli, dorastającego przez co najmniej 81 dni. Od kilku lat na rynku obecna jest jednak ciekawa alternatywa, ciesząca się coraz większą popularnością wśród konsumentów – czyli kurczak zagrodowy. Wyróżnia się on dostępem do wolnego wybiegu, dłuższym okresem chowu  – co najmniej przez 56 dni oraz sposobem żywienia wyłącznie paszami roślinnymi.” – mówi Maciej Przyborski, prezes Drosed Surowiec. Ten prosty podział drobiu z pewnością wiele ułatwi – ale skąd klient ma wiedzieć jaki produkt leży na półce? Poniżej kilka praktycznych porad.

 

Jak wybrać wysokiej jakości drób w „dobrej cenie”?

Zdarza się, że potencjalny klient decyduje się na zakup kurczaka „zwabiony” atrakcyjną etykietą lub nazwą. Co więcej – gotowy jest zapłacić więcej widząc zdjęcie czy grafikę „szczęśliwego” kurczaka na tle sielskiego gospodarstwa wiejskiego. Tymczasem kupuje brojlera, który jest hodowany w sposób przemysłowy.

To na pewno bardzo dobry wybór jeśli kurczak pochodzi od sprawdzonej, wiarygodnej firmy. W naszym kraju przemysł drobiarski stoi na bardzo wysokim poziomie, a renomowani producenci dokładają starań, aby produkt był jak najwyższej jakości. W końcu obecnie Polska jest największym producentem drobiu w Unii Europejskiej! Roczna produkcja mięsa drobiowego w naszym kraju to aż… 2 000 000 ton.

„Wybierając kurczaka warto przede wszystkim obejrzeć dokładnie opakowanie – jakie atesty i certyfikaty przedstawia producent. W Polsce te kwestie normalizowane są m.in. przez System Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP. Pozwala on na kontrolę całej drogi, jaką przebywa żywność od producenta do konsumenta.

Dzięki temu wzrasta poziom ochrony odbiorcy przed ewentualnymi konsekwencjami niekorzystnych zdarzeń w łańcuchu żywnościowym. Warto wiedzieć, że w chwili obecnej certyfikowany wytwórca drobiu może posługiwać się znakiem QAFP na opakowaniach zawierających tuszę kurczaka oraz jego elementach typu: filet, udo, podudzie, noga, ćwiartka oraz mięso z uda.

Renomowani producenci oferują często znacznie więcej niż wymaga tego polskie prawo – ale to także gwarancja dla klienta, że kupuje wysokiej jakości, sprawdzone mięso. Cena za kilogram standardowego kurczaka nie powinna przekroczyć dziś na półce sklepowej 8 złotych.” – mówi Jacek Lewicki, prezes Drosed S.A., jednego z największych producentów drobiu w Polsce.




Za co tak naprawdę płacimy w wersji „eko”?

Nie da się ukryć – w większości decyzje zakupowe podyktowane są… zasobnością portfela. To jednak nie oznacza, że w Polsce nie ma zapotrzebowania na produkty klasy premium. Wręcz przeciwnie! Z badań przeprowadzonych przez firmę Gemius, wynika że aż 71 % Polaków zwraca uwagę na skład i jakość kupowanej żywności, a 64 % jest gotowych zapłacić więcej za produkty spożywcze lepszej jakości.

A niestety zdarzają się praktyki, że na opakowaniach niektórych brojlerów pojawiają się informacje lub zdjęcia sugerujące np. że drób pochodzi z chowu bez klatek, że do paszy nie dodano hormonów wzrostu oraz mączek kostnych, a także że kurczak jest chłodzony powietrzem. I to nie zawsze w sposób bezpośredni, a np. poprzez zdjęcie czy grafikę kurczaka biegającego na wolności po tradycyjnym gospodarstwie wiejskim.

Tymczasem cena za kilogram mięsa drobiowego pochodzącego z certyfikowanej hodowli może dojść nawet do 45 złotych! To co najmniej kilka razy więcej niż standardowego kurczaka i nie ma możliwości obniżenia kosztów produkcji. Decyduje o tym znacznie dłuższy proces wzrostu – co najmniej dwa razy dłuższy niż brojlera, rasa, warunki chowu czy sama certyfikacja – a to wszystko kosztuje.

„Często klienci jako produkt premium traktują kurczaki sprzedawane na targach lub bazarkach, prosto ze stoiska. Nic bardziej mylnego – nie mamy jakiejkolwiek wiedzy ani możliwości sprawdzenia w jakich warunkach dorastał drób, czym był karmiony czy w jakich warunkach transportowany. Nie znamy źródła pochodzenia, nie mówiąc już o samej logistyce czy dostawie. Certyfikowane gospodarstwa ekologiczne poddawane są ścisłej kontroli, spełniają najwyższe wymagania, a to wszystko kosztuje.” – mówi Maciej Przyborski.

Kurczak zagrodowy – alternatywa dla wymagających

Jeżeli nie chcemy przepłacać, a zależy nam na jakości warto rozważyć zakup kurczaka typu „zagrodowego”. To coraz bardziej popularny na polskim rynku rodzaj kurczaków, stanowiących alternatywę dla brojlerów i certyfikowanego  drobiu  typu „eko”.

„Czym charakteryzuje się kurczak „zagrodowy”? Przede wszystkim to znacznie dłuższy czas chowu niż brojlera. Podczas gdy intensywny tucz powszechnego kurczaka trwa od 35 do 40 dni, wolny wzrost zagrodowego to minimium 56 dni! Nie bez znaczenia dla jakości mięsa są także warunki, w jakich drób rośnie.

Rasa pochodząca od tradycyjnych kur wiejskich w porównaniu do brojlera ma nie tylko więcej miejsca do poruszania się, ale także dostęp do naturalnego światła  i wolnego wybiegu na świeżym powietrzu. Żywienie naszych kurczaków opiera się w 100% na paszach opartych wyłącznie o składniki roślinne.

Specjalnie stworzoną mieszankę paszową przygotowuje się z wartościowych zbóż – pszenicy, kukurydzy, słonecznika, otrąb pszennych, a także z soi (bez GMO), olejów oraz witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.” – podsumowuje Krzysztof Terlikowski, prezes firmy, która wprowadziła na rynek polski „Kurczaka Zagrodowego”.

ZOBACZ TAKŻE

Ultradźwięki – ultrazabieg, ultralifting, medycyna estetyczna

HIFU jest w ostatnim czasie bardzo modnym zabiegiem medycyny estetycznej. Jego wielką zaletą jest to, że liftinguje skórę bez podrażnienia…
CZYTAJ

Jak dbać o zęby w czasie świąt? Uwaga na cukier, kwasy i… wino

Święta sprzyjają objadaniu się. Cierpi na tym często żołądek i wątroba, ale także zęby. Spore dawki cukru, oblepiających potraw, cytrusów…
CZYTAJ

Pomyśl o sobie na święta! Zabiegi odmładzające, medycyna estetyczna

Choć ilość świątecznych spraw potrafi przytłoczyć każdą, nawet najlepiej zorganizowaną panią domu, warto w natłoku obowiązków znaleźć choć chwilę dla…
CZYTAJ

Jak w naturalny sposób pozbyć się rozstępów po ciąży?

Nawet 60% kobiet po urodzeniu dziecka zmaga się z problemem nieestetycznych rozstępów. Na początku mają postać czerwonych lub różowych pręg,…
CZYTAJ

Skyrnik – czyli sernik na zimno w słoiczku z wiśniami

Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy Czas przygotowania: 45 minut + 2 h w lodówce 8 porcji…
CZYTAJ

Polki nie chcą starzeć się z godnością

Kobiety z Europy Wschodniej znane są z tego, że zawsze starały się dbać o swój wygląd. Nawet kiedy czasy były…
CZYTAJ

Ropień zęba? Samo nie przejdzie

Można porównać go do tykającej bomby - jeśli już się pojawi, z wizytą u dentysty nie ma na co czekać.…
CZYTAJ

Kumazu – idealne dla mężczyzn!

Który facet nie marzy o bujnej i gęstej czuprynie? Niestety, nie każdy mężczyzna został pod tym względem hojnie wyposażony przez…
CZYTAJ

Naturalna pielęgnacja zimą w 3 krokach

Zima to czas, kiedy nasza skóra narażona jest na ekstremalne warunki atmosferyczne. Na łonie natury i w mieście wystawiona jest…
CZYTAJ

Zostaw Komentarz







ZDROWIE

VIEW ALL

Kontuzja na stoku? Instrukcja postępowania krok po kroku

Patrząc na zaśnieżone trasy narciarskie, nie da się ukryć, że nadeszła już zima. Synoptycy prognozują…
CZYTAJ

Na co zwracać uwagę przy wyborze maski antysmogowej?

Sezon smogowy w pełni. Powietrze w największych polskich miastach coraz częściej przybiera szarobury kolor i…
CZYTAJ

Nowe szanse dla chorych z zaawansowanym rakiem nerki

Kiedy usłyszała diagnozę, myślała, że to koniec. Miała 66 lat i rozsianego raka nerki z…
CZYTAJ

Farmaceuta radzi: zioła i przyprawy w świątecznych daniach

Przygotowując tradycyjne, świąteczne potrawy warto pamiętać o doborze odpowiednich składników. Wyróżniać je będzie nie tylko…
CZYTAJ

Pszczoły zadbają o nasze zdrowie

Pszczoły to jedne z najpracowitszych i najwartościowszych stworzeń w przyrodzie. Zawdzięczamy im tak naprawdę o…
CZYTAJ