5 FAKTÓW I MITÓW O ŚNIADANIU



5 FAKTÓW I MITÓW O ŚNIADANIU

Chcesz być zdrowa i mieć energię na cały dzień? Nie rezygnuj ze śniadania. Stare przysłowie mówi – śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi. Poznaj 5 faktów i mitów na temat pierwszego posiłku w ciągu dnia.

Jedząc mniej na śniadanie szybciej schudnę

MIT. Poranna głodówka nie sprzyja odchudzaniu. Takie mini śniadanie nawet zaostrza apetyt i zwiększa ochotę na podjadanie kalorycznych przekąsek między posiłkami. Poza tym niedobór węglowodanów spowolni Twój metabolizm.

Śniadanie zmniejsza stres

FAKT. O ile nie zafundujesz sobie na śniadanie ciastek z cukierni. Zdrowy posiłek zwiększy odporność na stres i ukoi nerwy. Dzięki niemu Twoja pamięć i koncentracja będą działały na wyższych obrotach.

Nie ma znaczenia, o której zjem śniadanie

MIT. Pierwszy posiłek możesz rozpocząć nawet w południe, pod warunkiem jednak, że wstałaś około 10. Śniadanie najlepiej zjeść 1-2 godzin po przebudzeniu, jeszcze przed wyjściem z domu. Jedzenie zatrzyma wydzielanie soków trawiennych, a mózg dostanie dawkę energii, potrzebnej do sprawnego działania

Śniadanie mnie obudzi

FAKT. Zwłaszcza jeśli w grę wchodzi kubek świeżo parzonej kawy. Badania dowodzą, że osoby zaczynające dzień od śniadania mają znacznie więcej energii i nie są tak ospałe jak te, które wyszły do pracy z pustym żołądkiem. Po śniadaniu warto przyjąć Get Slim na bazie zielonej kawy, aby dodatkowo obudzić metabolizm..




Jeżeli zjem zbyt obfite śniadanie, to go nie spalę

FAKT i MIT. Po kilku godzinach snu, ale równocześnie braku pożywienia, organizm potrzebuje najbardziej wartościowych składników. Jeśli dostarczysz mu ich np. w postaci białka (twaróg), węglowodanów (płatki owsiane) i tłuszczów (orzechy włoskie), to spalisz je w 100%. Gorzej, kiedy śniadanie zastępuje pączek…

Przepis na zdrowe śniadanie

Owsianka gotowana na soku jabłkowym

2 szklanki płatków owsianych

1 średnie jabłko

4 szklanki soku jabłkowego, najlepiej świeżo wytłoczonego

100 g rodzynek

50 g orzechów włoskich

1/4 łyżeczki cynamonu

˝ łyżeczki startego korzenia świeżego imbiru

2-3 łyżki masła

Do garnka wlej sok jabłkowy, zagotuj i dodaj rodzynki. Gdy sok zacznie się gotować dosyp płatki. Dodaj przyprawy i gotuj na wolnym ogniu do momentu, gdy kasza wchłonie cały sok (około 15-20 minut). Następnie dodaj masło. Na koniec potrawę posyp lekko podprażonymi orzechami włoskimi.

Nowe ambasadorki 4.edycji kampanii #lubiesiebie

Nowe ambasadorki 4.edycji kampanii #lubiesiebie to polityczka, psycholożka, aktorki i wokalistka, wszystkie mówią o potrzebie samoakceptacji , o jej roli…
CZYTAJ

Polacy wybrali – oto nowy król wielkanocnych wypieków!

W tym roku to sernik jest ulubionym ciastem Polaków na Wielkanoc Jeszcze dwa lata temu mazurek był niekwestionowanym królem wielkanocnych…
CZYTAJ

4 nieoczywiste fakty o diecie ketogennej

Dieta ketogenna najczęściej kojarzy się z siłownią czy odchudzaniem. Tylko 11 proc. Polaków wie, że jest ona niefarmakologiczną metodą leczenia…
CZYTAJ

Radosna Wielkanoc z HARIBO

W czasie Wielkanocy na stołach i w koszyczkach królują kolorowe jajka, kurczaczki i zajączki. Znajdziemy je także w limitowanych produktach…
CZYTAJ

Przepis na owsiany pudding chia z kaszką i owocami – dla małych i dużych miłośników zdrowych przekąsek!

Roślinny pudding chia z mlekiem owsianym, kaszką owsianą i owocami to świetna opcja na śniadanie lub zdrową przekąskę w ciągu…
CZYTAJ

Dieta dla zestresowanych – co jeść, aby zmniejszyć napięcie nerwowe?

To, co jemy, wywiera ogromny wpływ nie tylko na nasze zdrowie fizyczne, ale także na funkcjonowanie mentalne. Wybór odpowiednich składników…
CZYTAJ

Make-up no make-up trendem wiosny Pielęgnacja i makijaż w duecie

Wiosna to czas, gdy na scenę wkraczają nowe makijażowe trendy. W tym roku jednym z kluczowych stylów makijażu jest make-up…
CZYTAJ

Multiplikacja korzyści dla anti-agingu Jak działa potrójny kwas hialuronowy?

Potrójny kwas hialuronowy to król anti-agingu i regeneracji skóry. Jego popularność w kosmetyce zabiegowej nie gaśnie. To zdecydowanie nie dziwi,…
CZYTAJ

Autorskie receptury i opatentowane składy Badania oraz rozwój suplementów diety

Współczesna dieta zachodnioeuropejska, szczególnie w okresie zimowym, bywa uboga w naturalne źródła niezbędnych, nienasyconych kwasów omega-3 – tłuste ryby morskie…
CZYTAJ

Kaszotto z warzywami

Doskonały pomysł na lekki obiad czy kolację. Łączy w sobie sycącą kaszę z soczystymi pomidorami malinowymi, cukinią oraz papryką. Smacznie,…
CZYTAJ

Rak jelita grubego może przez wiele lat nie dawać objawów. Profilaktyka jest ważna!

Każdego roku w Polsce około 18 tys. osób słyszy diagnozę: rak jelita grubego. Ten złośliwy nowotwór jest drugim – po…
CZYTAJ

Hej, chcesz coś z Avonu? Artystka i ambasadorka marki – Cleo – dołącza do grona Konsultantek!

Po ogłoszeniu Cleo nową ambasadorką marki Avon, przyszedł czas na kolejny elektryzujący news! Wokalistka dołącza do grona Konsultantek, aby realizować…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Rak jelita grubego może przez wiele lat nie dawać objawów. Profilaktyka jest ważna!

Każdego roku w Polsce około 18 tys. osób słyszy diagnozę: rak jelita…
CZYTAJ

Milion. Aż tyle osób choruje w Polsce na niewydolność serca. Jak skutecznie diagnozować tę śmiertelną chorobę? 

- Niewydolność serca to stan, w którym serce nie jest w stanie…
CZYTAJ

Sen dobrem luksusowym. Co zrobić, by w końcu się wyspać?

W Światowym Dniu Snu eksperci przypominają, że zdrowy sen jest szczególnie ważny…
CZYTAJ

Okulary progresywne – jak działają i kto powinien ich używać?

Wraz z upływem lat, komfortowe widzenie obiektów znajdujących się w różnych odległościach…
CZYTAJ

8 marca 2024, mija 15 lat od śmierci prof. Zbigniewa Religi. Prof. Andrzej Bochenek, który wielokrotnie operował z prof. Religą wspomina tą wybitną postać

8 marca, 2024 roku mija 15 lat od śmierci prof. Zbigniewa Religi,…
CZYTAJ