Dieta wzmacniająca odporność



Przeziębienie i nawracające infekcje to niestety codzienność podczas jesieni.

Właśnie ta pora roku wymaga od nas optymalnego wzmocnienia odporności. Idealnym rozwiązaniem jest walka z chorobami poprzez generowanie komórek odpornościowych. Te, produkowane są między innymi w jelitach i właśnie dlatego doskonałym sposobem na budowanie mocnego, zdrowego organizmu jest właściwa dieta.

Witamina C

Już dawno udowodniono, że to właśnie witamina C buduje naszą odporność w ogromnym stopniu. W codziennej diecie, nie powinno zabraknąć więc produktów spożywczych, które ją zawierają. Dobrym nawykiem żywieniowym jest wypicie na czczo szklanki wody, z sokiem z wyciśniętej połówki cytryny. W ten sposób dostarczamy nie tylko niezbędną witaminę, ale usprawniamy również proces detoksykacji organizmu.

Dla samego budowania odporności, witamina C ma kolosalne znaczenie. Przede wszystkim, wzmacnia naczynia krwionośne i błony śluzowe, przez co drobnoustroje i bakterie nie mają szans rozprzestrzeniać się po organizmie. Co więcej, witamina C pozwala na lepsze wchłanianie żelaza, które to z kolei doskonale radzi sobie z atakiem infekcji wirusowych i bakteryjnych.

Witaminę C znajdziemy nie tylko w cytrynie. Dużą jej dawkę zawiera czarna porzeczka, kiwi, mandarynka i inne cytrusy, czerwona papryka, jarmuż czy natka pietruszki.




Inne witaminy

Nie tylko witamina C pomaga budować odporność organizmu. Niezbędne w tym procesie są również: witamina A, witaminy z grupy B oraz witamina D.

Tą pierwszą znaleźć można przede wszystkim w pomidorach, papryce, morelach, marchwi czy brokułach. Spore pokłady znajdują się tez w produktach mlecznych i wątróbce.

Witaminy z grupy B znaleźć zaś można we wszystkich warzywach strączkowych, przede wszystkim w fasoli. Dostarczymy je również do organizmu zajadając orzechy, kiełki, ryby, drób oraz wołowinę.

Witamina D, dostarczana jest do organizmu w dwojaki sposób – poprzez układ pokarmowy i poprzez skórę, dzięki promieniom słonecznym. Niestety, w okresie jesienno-zimowym należy ją dodatkowo suplementować. Zwróćmy więc uwagę, by w naszej codziennej diecie znalazły się ryby oraz tran, bo właśnie tam tej witaminy jest najwięcej.

Musimy pamiętać, że suplementacja witaminy D jest istotna, nie tylko ze względu na odporność organizmu, ale i układ autoimmunologiczny. Okazuje się, że niedobory tej witaminy mogą przyczynić się do powstawania groźnych chorób, w tym cukrzycy, łuszczycy czy Hashimoto.

Codzienne żywienie

Aby nasz organizm był odporny, nie powinniśmy zaburzać jego funkcjonowania. To oczywiste, ale nie każdy wie, jakie działania są niekorzystne. Do takich zaliczają się między innymi wszelkie diety odchudzające oraz głodówki, stosowane w okresie jesiennym i zimowym.

Nie oznacza to rzecz jasna, że nasza dieta ma być wtedy nad wyraz kaloryczna. Prawda jest jednak taka, że przy niskich temperaturach nasz organizm wymaga więcej energii. Samoistnie wybieramy potrawy bardziej tłuste i bardziej kaloryczne. Możemy oczywiście optymalizować codzienne menu natomiast niech katorżnicze diety odejdą w zapomnienie.

Aktywność

Niech nie zniechęci nas jesienna plucha czy zimowe przymrozki. Naszą odporność buduje też ruch. Najlepiej na świeżym powietrzu, ale nie jest to konieczne. Wystarczy codzienny, 15 minutowy trening, by zapobiec atakom infekcji.

ZOBACZ TAKŻE

Dziecku do szkoły zapakuj coś na ząb!

Od tego, co przygotujesz swojemu dziecku na drugie śniadanie zależy, czy sięgnie w przyszłości po szkodliwe dla zębów „śmieciowe jedzenie”.…
CZYTAJ

Agnieszka Kaczorowska szczerze o swoim pomyśle na życie – „Przyjemne rzeczy, to dla mnie za mało”

Jesienna słota, krótkie dni i niskie temperatury powodują, że brakuje nam chęci do działania i jedyne, o czym marzymy to…
CZYTAJ

Kontuzja na stoku? Instrukcja postępowania krok po kroku

Patrząc na zaśnieżone trasy narciarskie, nie da się ukryć, że nadeszła już zima. Synoptycy prognozują dalszy spadek temperatur, opady śniegu,…
CZYTAJ

Zatrzymaj czas

Kto z nas nie zastanawiał się nad sekretem gwiazd, które z roku na rok wyglądają coraz lepiej? Przecież procesy starzenia…
CZYTAJ

Przepis na zupę chlebową – pomysłowo, bezglutenowo i w 15 minut!!!

Bardzo pomysłowa i aromatyczna propozycja przepisu na sycącą zupę, która jest gotowa w 15 minut. Proste składniki, krótki czas przygotowania…
CZYTAJ

Wielkie otwarcie Butik Caffe!

Na modowej mapie Warszawy, przy ulicy Zgoda 3/5 powstało nowe, wyjątkowe miejsce dla kobiet szukających inspiracji - Butik Caffe! Dziennikarki,…
CZYTAJ

Na co zwracać uwagę przy wyborze maski antysmogowej?

Sezon smogowy w pełni. Powietrze w największych polskich miastach coraz częściej przybiera szarobury kolor i nieprzyjemny zapach, a sporo osób…
CZYTAJ

Nowe szanse dla chorych z zaawansowanym rakiem nerki

Kiedy usłyszała diagnozę, myślała, że to koniec. Miała 66 lat i rozsianego raka nerki z przerzutami do mózgu, płuc i…
CZYTAJ

Popękane naczynka na twarzy – to nie problem!

Szacuje się, że z trwałymi lub przejściowymi problemami z rozszerzonymi czy pękającymi naczynkami krwionośnymi zmaga się aż 60% populacji! Czerwone…
CZYTAJ

Zostaw Komentarz







ZDROWIE

VIEW ALL

Kontuzja na stoku? Instrukcja postępowania krok po kroku

Patrząc na zaśnieżone trasy narciarskie, nie da się ukryć, że nadeszła już zima. Synoptycy prognozują…
CZYTAJ

Na co zwracać uwagę przy wyborze maski antysmogowej?

Sezon smogowy w pełni. Powietrze w największych polskich miastach coraz częściej przybiera szarobury kolor i…
CZYTAJ

Nowe szanse dla chorych z zaawansowanym rakiem nerki

Kiedy usłyszała diagnozę, myślała, że to koniec. Miała 66 lat i rozsianego raka nerki z…
CZYTAJ

Farmaceuta radzi: zioła i przyprawy w świątecznych daniach

Przygotowując tradycyjne, świąteczne potrawy warto pamiętać o doborze odpowiednich składników. Wyróżniać je będzie nie tylko…
CZYTAJ

Pszczoły zadbają o nasze zdrowie

Pszczoły to jedne z najpracowitszych i najwartościowszych stworzeń w przyrodzie. Zawdzięczamy im tak naprawdę o…
CZYTAJ